Κέικ σοκολάτας με άρωμα εσπρέσο



Υλικά για 6-8 άτομα 

Για το κέικ
  • 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας καφέ εσπρέσο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 315 γραμμάρια ξινόγαλο ή γιαούρτι χτυπημένο
  • 90 γραμμάρια  ανάλατο βούτυρο μαλακό
  • 335 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 90 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
Για το frosting
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη εσπρέσο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 113 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο μαλακό
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 60 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • Προαιρετικά: 60 γραμμάρια ψιλοκομμένη σκούρα σοκολάτα

Εκτέλεση

Για το κέικ
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και καλύψτε με λαδόκολλα δύο στρογγυλές φόρμες 28 εκ.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε τη σκόνη εσπρέσο και βανίλιας με το ξινόγαλο σε ένα μέτριο μπολ.
  4. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας τα καλά. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα. Ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  5.  Προσθέστε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το μείγμα από το ξινόγαλα και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γυρίστε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.
  6. Χύστε το μείγμα στις δυο στρογγυλές φόρμες διαστάσεων 28 εκ, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε 25 έως 30 λεπτά.
  7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στις φόρμες για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ψυγείο.
Για το frosting
  1. Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τον καφέ εσπρέσο, τη βανίλια με 2 κουταλιές της σούπας γάλα.
  2. Χτυπήστε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Γυρίστε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε την άχνη ζάχαρη.
  3. Προσθέστε λιωμένη σοκολάτα με το γάλα.  Χτυπήστε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει μία λεία και σφιχτή κρέμα.
  4. Απλώστε περίπου τα 2/3 στο πρώτο δίσκο του κέικ και μετά καλύψτε το δεύτερο δίσκο κέικ. Με μια σπάτουλα απλώστε το frosting σε όλη την επιφάνεια του κέικ και γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα.

Tip

Για να μην χυθεί ποτέ το frosting του κέικ σας ή σας πέσει, ακολουθήστε αυτή την τεχνική και θα σας λύσει τα χέρια: Θα χρησιμοποιήσετε κόλλες λαδόκολλας κομμένες σε τετράγωνα και θα τις τοποθετήσετε περιμετρικά στη βάση του κέικ και μετά θα βάλετε το κέικ από πάνω.
Στη συνέχεια θα απλώσετε το frosting, θα περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί το frosting και μετά θα τραβήξετε τις λαδόκολλας προς τα έξω. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λερώσετε τον πάγκο σας και θα είναι έτοιμο το κέικ σας με το frosting χωρίς ατέλειες.
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment