Υπάρχουν κάποια πράγματα που έρχονται στο μυαλό μας ενστικτωδώς, ακούγοντας μια ερώτηση. Για παράδειγμα, το ψηλότερο βουνό του πλανήτη είναι το Έβερεστ, σωστά; Λάθος. Διαβάστε παρακάτω για 3+1 βουνά που κάνουν το Έβερεστ να μοιάζει με λόφο.
1. Το ψηλότερο βουνό του πλανήτη
Το θυμόμαστε από το σχολείο. Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε αυτό τον τομέα είναι το Όρος Έβερεστ. Είναι όμως έτσι; Στην πραγματικότητα, το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό, από τη στιγμή που μετράμε μόνο από την επιφάνεια της θάλασσας. Με αυτή τη μέτρηση, το Έβερεστ όντως δεσπόζει στα 8.848 μέτρα ύψους. Μετρώντας όμως τα ύψη ανεξαρτήτως της σχέσης με το επίπεδο της θάλασσας, έχουμε έναν άλλο νικητή:
Το Μαούνα Κέα στη Χαβάη, είναι ένα ηφαιστειογενές όρος, το υψηλότερο σημείο στην αμερικανική πολιτεία της Χαβάης, με ύψος 4.205 μέτρων επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάτω από αυτή, το Μαούνα Κέα συνεχίζει για ακόμη 5.995 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το συνολικό του ύψος ανέρχεται στα 10.200 μέτρα, 1.352 μέτρα περισσότερο από το Έβερεστ!
2. Το Έβερεστ χάνει το θρόνο του αναλόγως την… εποχή!
Ακόμη και μετρώντας τα ύψη μόνο από την επιφάνεια της θάλασσας όμως, το Έβερεστ δεν είναι (πάντα) το ψηλότερο σημείο:
Το όρος Κ2 στο Πακιστάν, είναι το δεύτερο υψηλότερο σημείο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όμως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι απίστευτης έντασης χιονοπτώσεις στην κορυφή του, έχουν ως αποτέλεσμα (έστω και προσωρινά), να ξεπερνάει έστω και για λίγο σε ύψος το Έβερεστ!
3. Απόσταση από το κέντρο της Γης
Όπως καταλαβαίνετε, όλα είναι τελικά θέμα τρόπου μέτρησης: Από την επιφάνεια της θάλασσας, από τη βάση του όρους, με ή χωρίς εναποθέσεις κλπ. Έτσι λοιπόν, μετρώντας από το κέντρο της Γης έχουμε έναν άλλο, απροσδόκητο νικητή:
Το Τσιμποράσο είναι ένα ηφαίστειο που βρίσκεται στη Χιλή. Το ύψος του σε σχέση με το περιβάλλον υψίπεδο, είναι περίπου 2.500 μέτρα, το υψίπεδο όμως βρίσκεται σε ύψος περίπου 4.000 μέτρων, κάνοντας έτσι το ύψος του Τσιμποράσο 6.286 μέτρα.
Η Χιλή όμως βρίσκεται σε σημέιο του πλανήτη που απέχει περισσότερο από το κέντρο της Γης, λόγω του ελλειπτικού της σχήματος. Μετρώντας λοιπόν από αυτό το σημείο, το Τσιμποράσο είναι το ψηλότερο σημείο της Γης, με μια απόσταση από το κέντρο της που ανέρχεται se 6.384,4 χιλιόμετρα σε αντίθεση με το Έβερεστ που απέχει 6.382,3 χιλιόμετρα.
4. Έξω από τα σύνορα του πλανήτη
Μιας και ξεκινήσαμε να συγκρίνουμε βουνά, ας ξεφύγουμε και λίγο από τα όρια του πλανήτη μας:
Το Όρος Όλυμπος (καμία σχέση με το δικό μας Όλυμπο), είναι το ψηλότερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος, με ύψος που ανέρχεται σε… 27.000 μέτρα από την επιφάνεια του πλανήτη! Βρίσκεται στον Άρη, και φαίνεται πως κατά το παρελθόν υπήρξε ηφαίστειο. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες της NASA δεν ήταν σίγουροι για την ύπαρξή του, καθώς θεωρούσαν ότι πρόκειται για αντανάκλαση του φωτός, όμως η αποστολή Mariner 9 επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις τους.