από 28 καφέδων την εβδομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο 4 την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων κάτω των 55 ετών, ενώ οι πιο μεγάλοι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές της Mayo Clinic με επικεφαλής τον Στίβεν Μπλερ του Τμήματος Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Mayo Clinic Proceedings», μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 43.000 άτομα ηλικίας 20-87 ετών για μια περίοδο 17 ετών.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώθηκαν 2.512 θάνατοι, από τους οποίους περίπου ένας στους τρεις (ποσοστό 32%) από καρδιαγγειακά αίτια.Οι ερευνητές είδαν ωστόσο ότι οι εξεταζόμενοι που έπιναν μεγάλες ποσότητες καφέ, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν και να ασκούνται λιγότερο, με αποτέλεσμα να υστερούν σε καρδιοαναπνευστική υγεία. Κίνδυνος κάτω από τα 55 Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αυξάνεται κατά 21% για όσους πίνουν περισσότερους από 28 καφέδες εβδομαδιαίως, αλλά μόνο στις ηλικίες κάτω των 55 ετών.
Για τους άνδρες κάτω των 55 ετών, ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας φθάνει το 56%, ενώ για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας η κατανάλωση άνω των 28 καφέδων την εβδομάδα σχετίζεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου καφέ. Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση καφέ δεν εμφανίζει ανάλογες συνέπειες για τα άτομα άνω των 55 ετών.
«Τα ευρήματα δεν δείχνουν οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ανδρών και γυναικών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι καμία από τις δόσεις του καφέ, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες, είτε στους πιο νέους είτε στους πιο μεγάλους, δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα» δήλωσε ο Μπλερ.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι κυρίως οι νεότεροι πρέπει να αποφεύγουν τη μεγάλη κατανάλωση καφέ, ο οποίος αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει ευεργετικά οφέλη στη «μετρημένη» κατανάλωση καφέ, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.