Υποχρεωτική στράτευση με την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας,...
αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 11 μήνες από τους εννέα που είναι σήμερα, τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατάταξης (ΕΣΣΟ) μέσα στον χρόνο, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των στρατευσίμων περιέχει η πρόταση των συναρμόδιων διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ για τη στρατιωτική θητεία, η οποία βρίσκεται στα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι αλλαγές που προτείνονται για τη στρατιωτική θητεία, εφόσον υιοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία και μετά και από την τρικομματική κυβέρνηση, αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων και φυσικά των οικογενειών τους.
Ειδικότερα, η πρόταση, για την οποία τονίζουμε ότι είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί από την πολιτική, ενδεχομένως και από τη στρατιωτική ηγεσία, και περιλαμβάνει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη στρατιωτική ηγεσία, αναφέρει:
Υπόχρεοι Στρατιωτικής Θητείας
Α. Ολοι οι άρρενες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους καλούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία 11 μηνών.
Β. Οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας υπηρετούν εννέα μήνες.
Γ. Οι στρατεύσιμοι κατανέμονται σε τέσσερις ΕΣΣΟ με τις εξής ημερομηνίες κατάταξης και ορκωμοσίας έκαστου έτους καθώς και απόλυσης επόμενου έτους: Ιούλιος (Α’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Ιούνιο του επόμενου έτους, Αύγουστος (Β’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Ιούλιο του επόμενου έτους, Σεπτέμβριος (Γ’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Αύγουστο του επόμενου έτους και Οκτώβριος (Δ’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Δ. Οι επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις εισάγονται στα ΑΕΙ/ΤΕΙ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και κατατάσσονται κατά προτεραιότητα στις ΕΣΣΟ.
Ε. Από την υποχρεωτική στράτευση εξαιρούνται μόνο οι επιτυχόντες στις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σύνολό τους σε ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο στο μηχανογραφικό δελτίο του υπουργείου Παιδείας. Οι επιτυχόντες στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. υπηρετούν κανονικά στρατιωτική θητεία.
ΣΤ. Οσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια υπηρετούν υποχρεωτικά πλήρη στρατιωτική θητεία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα των στρατιωτικών, η στράτευση στην ηλικία των 18 ετών αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανυποταξίας – φυγοστρατίας στη ρίζα του και αυξάνει κατακόρυφα την επάνδρωση των μονάδων. Παράλληλα, συνδέει τις σπουδές των νέων με την αγορά εργασίας, αποδίδει στην κοινωνία νέους ανθρώπους πιο ώριμους, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συναίσθηση των ευθυνών και, το κυριότερο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών ο νέος εντάσσεται αμέσως στην αγορά εργασίας, χωρίς να έχει την υποχρέωση της στράτευσης, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποτελεί τροχοπέδη στην επαγγελματική αποκατάστασή του και δυνητικά τον οδηγεί να αναζητήσει τρόπους απαλλαγής από τη στράτευση.
Από τους στρατιωτικούς η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας των 11 μηνών θεωρείται ικανοποιητική για την απόδοση εκπαιδευμένης εφεδρείας, ενώ δεν επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων
Α. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) που διατηρούνται με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν ως εξής: 586 Τάγμα Πεζικού (Γρεβενά), ΚΕΥΠ (Λαμία), ΚΕΠΒ (Θήβα), 2/93 ΣΕ (Μεσολόγγι), ΚΕΤΘ (Αυλώνας), ΚΕΕΔ (Μεγάλο Πεύκο), 124 ΠΒΕ (Τρίπολη), ΚΕΔΒ (Καλαμάτα) και ΚΕΕΜ (Σπάρτη).
Β. Τα Κέντρα μετονομάζονται (πλην αυτού του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων και 124 ΠΒΕ) και καλούνται να εφαρμόσουν ενιαίο πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης με σύνθεση Ταξιαρχίας/Τάγματος Πεζικού πλήρους επάνδρωσης.
Γ. Διοικητής σε κάθε Κέντρο αναλαμβάνει στέλεχος με βαθμό αντισυνταγματάρχη – συνταγματάρχη.
Δ. Εκπαιδευτές σε κάθε Κέντρο αναλαμβάνουν μόνιμοι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί (κατά προτίμηση Πεζικού, με προϋπηρεσία σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων).
Ε. H κατανομή των στρατευσίμων στα Κέντρα γίνεται με βάση την εγγύτητα στον τόπο διαμονής. Για παράδειγμα, οι στρατεύσιμοι των περιφερειών Ιόνιων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας κατατάσσονται κατά προτεραιότητα στο Μεσολόγγι.
ΣΤ. Από την παραπάνω ρύθμιση ευνόητα εξαιρούνται όσοι επιλέξουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις. Δικαίωμα κατάταξης σε αυτή την περίπτωση έχουν μόνο στρατεύσιμοι Ι1 πλήρους θητείας.
Ζ. Οι καρτέλες των στρατευσίμων αντικαθίστανται από ηλεκτρονικής μορφής με συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων κατά την παραμονή τους στα Κέντρα και on-line διασύνδεση με την αρμόδια Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ.
Η κατανομή στα Κέντρα με βάση την εγγύτητα στον τόπο διαμονής θα απαλλάξει τη συντριπτική πλειονότητα των οπλιτών και των οικογενειών τους από άσκοπες μετακινήσεις κατά την ορκωμοσία τους και μετά το πέρας της βασικής εκπαίδευσης. Οι φαινομενικά λιγότερο ευνοημένοι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας και των νήσων του Αιγαίου ευεργετούνται κατά το υπόλοιπο της θητείας τους, καθώς τοποθετούνται σχετικά κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Στη συγκεκριμένη πρόταση οι στρατιωτικοί εκτιμούν παράλληλα ότι καμία αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο οι μονάδες παραμένουν διάσπαρτες σε μικρά στρατόπεδα με απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις. Μονόδρομος είναι η συγκέντρωση μονάδων σε πολυδύναμα στρατόπεδα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε η πλήρης επάνδρωσή τους να συνεπάγεται παροχή εκπαίδευσης σε όλους.
Τοποθέτηση στη Μονάδα
Α. H εκπαίδευση για την απόκτηση ειδικότητας (EKE) και των ΛΥΒ πραγματοποιείται στις Μονάδες Εκστρατείας.
Β. Καθιερώνεται ελάχιστο όριο βολών για κάθε οπλίτη κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Γ. Επαναλαμβάνεται και επεκτείνεται η εκπαίδευση σε τεχνικές παροχής Α’ Βοηθειών.
Δ. Επεκτείνεται η εκπαίδευση στη χρήση ασυρμάτου και στη βασική ορολογία Διαβιβαστή.
Ε. Εντατικοποιείται η εκπαίδευση στον νυχτερινό αγώνα.
Αντιρρησίες συνείδησης – αρνητές στράτευσης
Α. Οσοι άρρενες δεν επιθυμούν για διάφορους λόγους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία θα έχουν το δικαίωμα οριστικής απαλλαγής με δυνατότητα εξαγοράς της, με εφάπαξ καταβολή ποσού όχι μικρότερου των 40.000 ευρώ, τα οποία θα εισρέουν σε ειδικό κωδικό εσόδων του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι συγκεκριμένοι αποκλείονται από οποιαδήποτε έμμισθη σχέση εργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο ή δυνατότητα κατάληψης αιρετής θέσης ΝΠΔΔ εφόρου ζωής ή εναλλακτική θητεία διάρκειας 11 μηνών για υπόχρεους πλήρους και μειωμένης θητείας.
Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ως στόχο τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων, αλλά την εξάλειψη φαινομένων όπου γόνοι ιδιαίτερα προνομιούχων οικογενειών υπηρετούν στα χαρτιά.
Η κατάταξη και η βασική εκπαίδευση
Α. Η συνολική περίοδος παραμονής των στρατευσίμων οπλιτών στα Κέντρα ορίζεται σε οκτώ εβδομάδες και κατανέμεται ως εξής: οι δύο πρώτες εβδομάδες αφιερώνονται στην κατάταξη, την ένταξη στο στρατιωτικό περιβάλλον με εκμάθηση βασικών παραγγελμάτων, ελαφρά φυσική αγωγή και προετοιμασία για την ορκωμοσία, ενώ οι υπόλοιπες έξι εβδομάδες αποτελούν το Βασικό Σχολείο Μαχητή.
Β. Το Βασικό Σχολείο Μαχητή περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα εκπαίδευσης: φυσική αγωγή με ισορροπημένη αερόβια (τρέξιμο) και αναερόβια (έλξεις, κάμψεις) άσκηση σε καθημερινή βάση, διέλευση εμποδίων στίβου μάχης και εμποδίων αυτοπεποίθησης, αρχές λειτουργίας, λύση – αρμολόγηση και συντήρηση του όπλου, εκπαιδευτικές βολές στο πεδίο βολής από διαφορετικές θέσεις βάλλοντος μία φορά την εβδομάδα, εκπαίδευση στη ρίψη χειροβομβίδας, πορείες (ημερήσιες – νυκτερινές) 15 χλμ. με πλήρη φόρτο μάχης δύο φορές την εβδομάδα, βασικές τεχνικές παροχής Α’ Βοηθειών, καθώς και πυρ και κίνηση με πραγματικά πυρά κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Γ. Ενοπλες υπηρεσίες στα Κέντρα εκτελούνται αποκλειστικά από οπλίτες παλαιότερων ΕΣΣΟ.
Δ. Αοπλες υπηρεσίες (θαλαμοφύλακες, μαγειρεία) εκτελούνται από νεοσύλλεκτους που κρίνονται προβληματικοί ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης λόγω μειωμένης ικανότητας (Ι3 και Ι4) ή ελεύθερους ασκήσεων.
Ε. Καθιερώνεται διακριτικό για στρατεύσιμους που αριστεύουν στην εκπαίδευση, το οποίο φέρουν στο χιτώνιο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Μέρος αυτών προτείνεται από τους εκπαιδευτές για ΛΥΒ.
Πώς θα απονέμονται οι ειδικότητες
Α. Η απονομή ειδικοτήτων πραγματοποιείται με βάση τη συνολική απόδοση του στρατεύσιμου οπλίτη στο Βασικό Σχολείο Μαχητή, στις ιδιαίτερες δεξιότητες – προσόντα που κατέχουν (δίπλωμα οδήγησης, πιστοποιημένη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ.) και τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Β. Τα Κέντρα αποστέλλουν στη Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ μέσω του on-line συστήματος τις προτάσεις τους για την απονομή της ειδικότητας με θετικό ή / και αρνητικό πρόσημο για κάθε οπλίτη, ενώ καταργείται η ειδικότητα «Γραφέας» και αντικαθίσταται από «Χειριστής Η/Υ».
Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται εντελώς το φαινόμενο της «τυφλής» απόδοσης ειδικοτήτων στους στρατευσίμους.
Τοποθετήσεις – μεταθέσεις – αποσπάσεις
Α. Οι τοποθετήσεις των στρατευσίμων πραγματοποιούνται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής.
Β. Μεταθέσεις δικαιούνται στρατεύσιμοι που υπηρετούν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά, ελληνοαλβανικά, ελληνοσκοπιανά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα και εκπληρώνουν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Γ. Οι αποσπάσεις οπλιτών καταργούνται.
Δ. Διαλύονται τα Τάγματα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, η Διοίκηση ΓΕΝ και η Μοίρα ΓΕΑ στο Στρατόπεδο Παπάγου. Οι οπλίτες της Μονάδας Υποστήριξης ΥΠΕΘΑ δεν υπερβαίνουν τον ΠΟΥ που προβλέπει 63 από τον Στρατό Ξηράς, 10 από την Πολεμική Αεροπορία, πέντε από το Πολεμικό Ναυτικό[troktiko]
αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 11 μήνες από τους εννέα που είναι σήμερα, τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατάταξης (ΕΣΣΟ) μέσα στον χρόνο, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των στρατευσίμων περιέχει η πρόταση των συναρμόδιων διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ για τη στρατιωτική θητεία, η οποία βρίσκεται στα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι αλλαγές που προτείνονται για τη στρατιωτική θητεία, εφόσον υιοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία και μετά και από την τρικομματική κυβέρνηση, αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων και φυσικά των οικογενειών τους.
Ειδικότερα, η πρόταση, για την οποία τονίζουμε ότι είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί από την πολιτική, ενδεχομένως και από τη στρατιωτική ηγεσία, και περιλαμβάνει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη στρατιωτική ηγεσία, αναφέρει:
Υπόχρεοι Στρατιωτικής Θητείας
Α. Ολοι οι άρρενες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους καλούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία 11 μηνών.
Β. Οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας υπηρετούν εννέα μήνες.
Γ. Οι στρατεύσιμοι κατανέμονται σε τέσσερις ΕΣΣΟ με τις εξής ημερομηνίες κατάταξης και ορκωμοσίας έκαστου έτους καθώς και απόλυσης επόμενου έτους: Ιούλιος (Α’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Ιούνιο του επόμενου έτους, Αύγουστος (Β’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Ιούλιο του επόμενου έτους, Σεπτέμβριος (Γ’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Αύγουστο του επόμενου έτους και Οκτώβριος (Δ’ ΕΣΣΟ) με απόλυση τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Δ. Οι επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις εισάγονται στα ΑΕΙ/ΤΕΙ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και κατατάσσονται κατά προτεραιότητα στις ΕΣΣΟ.
Ε. Από την υποχρεωτική στράτευση εξαιρούνται μόνο οι επιτυχόντες στις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σύνολό τους σε ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο στο μηχανογραφικό δελτίο του υπουργείου Παιδείας. Οι επιτυχόντες στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. υπηρετούν κανονικά στρατιωτική θητεία.
ΣΤ. Οσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια υπηρετούν υποχρεωτικά πλήρη στρατιωτική θητεία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα των στρατιωτικών, η στράτευση στην ηλικία των 18 ετών αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανυποταξίας – φυγοστρατίας στη ρίζα του και αυξάνει κατακόρυφα την επάνδρωση των μονάδων. Παράλληλα, συνδέει τις σπουδές των νέων με την αγορά εργασίας, αποδίδει στην κοινωνία νέους ανθρώπους πιο ώριμους, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συναίσθηση των ευθυνών και, το κυριότερο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών ο νέος εντάσσεται αμέσως στην αγορά εργασίας, χωρίς να έχει την υποχρέωση της στράτευσης, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποτελεί τροχοπέδη στην επαγγελματική αποκατάστασή του και δυνητικά τον οδηγεί να αναζητήσει τρόπους απαλλαγής από τη στράτευση.
Από τους στρατιωτικούς η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας των 11 μηνών θεωρείται ικανοποιητική για την απόδοση εκπαιδευμένης εφεδρείας, ενώ δεν επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων
Α. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) που διατηρούνται με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν ως εξής: 586 Τάγμα Πεζικού (Γρεβενά), ΚΕΥΠ (Λαμία), ΚΕΠΒ (Θήβα), 2/93 ΣΕ (Μεσολόγγι), ΚΕΤΘ (Αυλώνας), ΚΕΕΔ (Μεγάλο Πεύκο), 124 ΠΒΕ (Τρίπολη), ΚΕΔΒ (Καλαμάτα) και ΚΕΕΜ (Σπάρτη).
Β. Τα Κέντρα μετονομάζονται (πλην αυτού του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων και 124 ΠΒΕ) και καλούνται να εφαρμόσουν ενιαίο πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης με σύνθεση Ταξιαρχίας/Τάγματος Πεζικού πλήρους επάνδρωσης.
Γ. Διοικητής σε κάθε Κέντρο αναλαμβάνει στέλεχος με βαθμό αντισυνταγματάρχη – συνταγματάρχη.
Δ. Εκπαιδευτές σε κάθε Κέντρο αναλαμβάνουν μόνιμοι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί (κατά προτίμηση Πεζικού, με προϋπηρεσία σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων).
Ε. H κατανομή των στρατευσίμων στα Κέντρα γίνεται με βάση την εγγύτητα στον τόπο διαμονής. Για παράδειγμα, οι στρατεύσιμοι των περιφερειών Ιόνιων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας κατατάσσονται κατά προτεραιότητα στο Μεσολόγγι.
ΣΤ. Από την παραπάνω ρύθμιση ευνόητα εξαιρούνται όσοι επιλέξουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις. Δικαίωμα κατάταξης σε αυτή την περίπτωση έχουν μόνο στρατεύσιμοι Ι1 πλήρους θητείας.
Ζ. Οι καρτέλες των στρατευσίμων αντικαθίστανται από ηλεκτρονικής μορφής με συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων κατά την παραμονή τους στα Κέντρα και on-line διασύνδεση με την αρμόδια Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ.
Η κατανομή στα Κέντρα με βάση την εγγύτητα στον τόπο διαμονής θα απαλλάξει τη συντριπτική πλειονότητα των οπλιτών και των οικογενειών τους από άσκοπες μετακινήσεις κατά την ορκωμοσία τους και μετά το πέρας της βασικής εκπαίδευσης. Οι φαινομενικά λιγότερο ευνοημένοι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας και των νήσων του Αιγαίου ευεργετούνται κατά το υπόλοιπο της θητείας τους, καθώς τοποθετούνται σχετικά κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Στη συγκεκριμένη πρόταση οι στρατιωτικοί εκτιμούν παράλληλα ότι καμία αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο οι μονάδες παραμένουν διάσπαρτες σε μικρά στρατόπεδα με απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις. Μονόδρομος είναι η συγκέντρωση μονάδων σε πολυδύναμα στρατόπεδα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε η πλήρης επάνδρωσή τους να συνεπάγεται παροχή εκπαίδευσης σε όλους.
Τοποθέτηση στη Μονάδα
Α. H εκπαίδευση για την απόκτηση ειδικότητας (EKE) και των ΛΥΒ πραγματοποιείται στις Μονάδες Εκστρατείας.
Β. Καθιερώνεται ελάχιστο όριο βολών για κάθε οπλίτη κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Γ. Επαναλαμβάνεται και επεκτείνεται η εκπαίδευση σε τεχνικές παροχής Α’ Βοηθειών.
Δ. Επεκτείνεται η εκπαίδευση στη χρήση ασυρμάτου και στη βασική ορολογία Διαβιβαστή.
Ε. Εντατικοποιείται η εκπαίδευση στον νυχτερινό αγώνα.
Αντιρρησίες συνείδησης – αρνητές στράτευσης
Α. Οσοι άρρενες δεν επιθυμούν για διάφορους λόγους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία θα έχουν το δικαίωμα οριστικής απαλλαγής με δυνατότητα εξαγοράς της, με εφάπαξ καταβολή ποσού όχι μικρότερου των 40.000 ευρώ, τα οποία θα εισρέουν σε ειδικό κωδικό εσόδων του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι συγκεκριμένοι αποκλείονται από οποιαδήποτε έμμισθη σχέση εργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο ή δυνατότητα κατάληψης αιρετής θέσης ΝΠΔΔ εφόρου ζωής ή εναλλακτική θητεία διάρκειας 11 μηνών για υπόχρεους πλήρους και μειωμένης θητείας.
Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ως στόχο τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων, αλλά την εξάλειψη φαινομένων όπου γόνοι ιδιαίτερα προνομιούχων οικογενειών υπηρετούν στα χαρτιά.
Η κατάταξη και η βασική εκπαίδευση
Α. Η συνολική περίοδος παραμονής των στρατευσίμων οπλιτών στα Κέντρα ορίζεται σε οκτώ εβδομάδες και κατανέμεται ως εξής: οι δύο πρώτες εβδομάδες αφιερώνονται στην κατάταξη, την ένταξη στο στρατιωτικό περιβάλλον με εκμάθηση βασικών παραγγελμάτων, ελαφρά φυσική αγωγή και προετοιμασία για την ορκωμοσία, ενώ οι υπόλοιπες έξι εβδομάδες αποτελούν το Βασικό Σχολείο Μαχητή.
Β. Το Βασικό Σχολείο Μαχητή περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα εκπαίδευσης: φυσική αγωγή με ισορροπημένη αερόβια (τρέξιμο) και αναερόβια (έλξεις, κάμψεις) άσκηση σε καθημερινή βάση, διέλευση εμποδίων στίβου μάχης και εμποδίων αυτοπεποίθησης, αρχές λειτουργίας, λύση – αρμολόγηση και συντήρηση του όπλου, εκπαιδευτικές βολές στο πεδίο βολής από διαφορετικές θέσεις βάλλοντος μία φορά την εβδομάδα, εκπαίδευση στη ρίψη χειροβομβίδας, πορείες (ημερήσιες – νυκτερινές) 15 χλμ. με πλήρη φόρτο μάχης δύο φορές την εβδομάδα, βασικές τεχνικές παροχής Α’ Βοηθειών, καθώς και πυρ και κίνηση με πραγματικά πυρά κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Γ. Ενοπλες υπηρεσίες στα Κέντρα εκτελούνται αποκλειστικά από οπλίτες παλαιότερων ΕΣΣΟ.
Δ. Αοπλες υπηρεσίες (θαλαμοφύλακες, μαγειρεία) εκτελούνται από νεοσύλλεκτους που κρίνονται προβληματικοί ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης λόγω μειωμένης ικανότητας (Ι3 και Ι4) ή ελεύθερους ασκήσεων.
Ε. Καθιερώνεται διακριτικό για στρατεύσιμους που αριστεύουν στην εκπαίδευση, το οποίο φέρουν στο χιτώνιο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Μέρος αυτών προτείνεται από τους εκπαιδευτές για ΛΥΒ.
Πώς θα απονέμονται οι ειδικότητες
Α. Η απονομή ειδικοτήτων πραγματοποιείται με βάση τη συνολική απόδοση του στρατεύσιμου οπλίτη στο Βασικό Σχολείο Μαχητή, στις ιδιαίτερες δεξιότητες – προσόντα που κατέχουν (δίπλωμα οδήγησης, πιστοποιημένη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ.) και τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Β. Τα Κέντρα αποστέλλουν στη Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ μέσω του on-line συστήματος τις προτάσεις τους για την απονομή της ειδικότητας με θετικό ή / και αρνητικό πρόσημο για κάθε οπλίτη, ενώ καταργείται η ειδικότητα «Γραφέας» και αντικαθίσταται από «Χειριστής Η/Υ».
Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται εντελώς το φαινόμενο της «τυφλής» απόδοσης ειδικοτήτων στους στρατευσίμους.
Τοποθετήσεις – μεταθέσεις – αποσπάσεις
Α. Οι τοποθετήσεις των στρατευσίμων πραγματοποιούνται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής.
Β. Μεταθέσεις δικαιούνται στρατεύσιμοι που υπηρετούν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά, ελληνοαλβανικά, ελληνοσκοπιανά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα και εκπληρώνουν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Γ. Οι αποσπάσεις οπλιτών καταργούνται.
Δ. Διαλύονται τα Τάγματα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, η Διοίκηση ΓΕΝ και η Μοίρα ΓΕΑ στο Στρατόπεδο Παπάγου. Οι οπλίτες της Μονάδας Υποστήριξης ΥΠΕΘΑ δεν υπερβαίνουν τον ΠΟΥ που προβλέπει 63 από τον Στρατό Ξηράς, 10 από την Πολεμική Αεροπορία, πέντε από το Πολεμικό Ναυτικό[troktiko]