20121124

Λόρι Ντρου: «Η χειρότερη μητέρα της Αμερικής»

Ξεκινάει στις ΗΠΑ η ακροαματική διαδικασία της δίκης μιας από τις πιο συγκλονιστικές απάτες στο Διαδίκτυο.

Δύο έφηβοι γνωρίζονται στο Διαδίκτυο, στο MySpace συγκεκριμένα, τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με τα εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζος Έβανς, 16 ετών είχε μόλις μετακομίσει στη γειτονιά της 13χρονης Μέγκαν με την οποίο αντάλλασσε μηνύματα στο MySpace. Όπως ανέφερε στη μεταξύ τους επικοινωνία, ο Τζος δεν πήγαινε σχολείο αλλά είχε δασκάλους στο σπίτι, ενώ δεν είχε ούτε τηλέφωνο επειδή μόλις είχε μετακομίσει στην περιοχή. Πολύ γρήγορα, η σχέση του Τζος και της Μέγκαν εξελίχτηκε σε διαδικτυακό ειδύλλιο, χωρίς όμως οι δύο νεαροί να έχουν βρεθεί ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο.

Λίγο πριν το πάρτι γενεθλίων της Μέγκαν τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Για ανεξήγητους λόγους, ο Τζος άρχισε να είναι επιθετικός και ειρωνικός προς τη Μέγκαν, λέγοντας της μάλιστα ότι, όπως έμαθε, δεν είναι ο άνθρωπος που νόμιζε, αποκαλώντας τη διπρόσωπη. Εκτός αυτού, δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα όλες τις συζητήσεις και τις ιδιαίτερες εξομολογήσεις της Μέγκαν. Μετά από την ανταλλαγή αρκετών μηνυμάτων μεταξύ Τζος, Μέγκαν και όλων των υπόλοιπων νεαρών που ξαφνικά βρήκαν ένα τρόπο να διασκεδάσουν τη διαδικτυακή τους πλήξη, η 13χρονη βρέθηκε από τη μητέρα της κρεμασμένη στην ντουλάπα του δωματίου της. Το τελευταίο μήνυμα του Τζος προς τη Μέγκαν έλεγε, «Νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος χωρίς εσένα».

Η Μέγκαν Μέιερ δεν είναι η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία που προβαίνει σε μια τέτοια πράξη, ενώ το παρελθόν ελαφριάς μορφής κατάθλιψης και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στην κατάληξη της ιστορίας. Μάλιστα, μετά τις πρώτες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, το περιστατικό ξεχάστηκε επανήλθε ωστόσο εντυπωσιακά στο προσκήνιο αρκετούς μήνες μετά, κατά τη διάρκεια των οποίων το FBI διεξήγαγε τις δικές του έρευνες για την ταυτότητα του Τζος Έβανς.

«Η χειρότερη μητέρα της Αμερικής»

Το 16χρονο ειδύλλιο της Μέγκαν, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο αλλά το φανταστικό δημιούργημα μιας γειτόνισσα της οικογένειας Μέιερ, της Λόρι Ντρου. Η κόρη της Λόρι, Σάρα Ντρου, ήταν φίλη με τη Μέγκαν για αρκετό διάστημα αλλά, όπως πολλές παιδικές φιλίες, απλά σταμάτησε. Η Λόρι ήθελε, με τη βοήθεια του Τζος, να μάθει τους λόγους, αλλά και τι σκεφτόταν η Μέγκαν για τη Σάρα. Εκτός από τη Λόρι και την κόρη της, τους κωδικούς πρόσβασης στο λογαριασμό του Τζος Έβανς γνώριζε η κόρη μιας άλλης γειτόνισσας, η οποία ήταν και εκείνη που μερικές εβδομάδες μετά το θάνατο της Μέγκαν, ομολόγησε στους Μέιερ την πραγματική ταυτότητα του Τζος Έβανς.

Στην κατάθεση που ακολούθησε, η Λόρι Ντρου δεν εμφανίστηκε καθόλου μετανιωμένη για όσα συνέβησαν και το ρόλο που έπαιξε στην απόφαση της Μέγκαν, στηριζόμενη στο ότι η 13χρονη έπασχε ήδη από κατάθλιψη και είχε τάσεις αυτοκτονίας ούτως ή άλλως. Με βάση τη δική της εκδοχή, ο μόνος λόγος δημιουργίας του Τζος Έβανς ήταν για να μάθει τι σκεφτόταν η Μέγκαν για την κόρη της.

Η αντίδραση στο Ίντερνετ

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πραγματική ταυτότητα του Τζος Έβανς, η κινητοποίηση της διαδικτυακής κοινότητας ήταν τεράστια με χαρακτηριστικά ψυχολογίας του όχλου. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο οποιοσδήποτε μπορούσε πολύ εύκολα να βρει όλα τα στοιχεία των Ντρου, από τηλέφωνα σπιτιού και εργασίας, διευθύνσεις, μέχρι και φωτογραφίες του σπιτιού τους από την υπηρεσία Google Maps. Το γεγονός ότι μία 47χρονη μητέρα έπλεξε μια τέτοια πλεκτάνη με στόχο μια 13χρονη προκάλεσε οργή στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση στο Ίντερνετ. Η τοπική αστυνομία μάλιστα αναγκάστηκε να τοποθετήσει για αρκετές ημέρες περιπολικό έξω από το σπίτι των Ντρου για να τους προστατεύσει από τις επιθετικές διαθέσεις των γειτόνων.

Ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση προκάλεσε η δήλωση του εκπρόσωπου του σερίφη της κομητείας του St. Charles ότι παρά το αξιόποινο των πράξεων της, η Λόρι Ντρου δεν υπέπεσε σε αδίκημα. Ωστόσο, στις 15 Μαΐου 2008, το ομοσπονδιακό δικαστήριο που έχει επιληφθεί της υπόθεσης άσκησε δίωξη εναντίον της Λόρι Ντρου με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της άσκησης συναισθηματικής βίας, αλλά και παραβίασης των όρων χρήσης του MySpace. Οι διώξεις αυτές μπορούν να επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια.

Η Λόρι Ντρου είναι σήμερα γνωστή ως η «χειρότερη μητέρα στις ΗΠΑ». Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να γίνει κατανοητό από την ιδιαίτερη ιστορία της Μέγκαν Μέιερ, είναι ότι το Διαδίκτυο εξακολουθεί να παραμένει ένας χώρος που απαιτεί τη μέγιστη προσοχή των χρηστών στις συναναστροφές τους και τα στοιχεία που δημοσιοποιούν. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για νεαρά άτομα, οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες και φιλίες των παιδιών τους, ώστε η διαδικτυακή κοινωνικοποίηση να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η Λόρι Ντρου [kathimerini]